Open/Close Menu

uvex-gruppen 90 år: Det Fürth-baserade familjeföretaget firar 90 år 2016

I linje med sin filosofi att skydda människor har det familjeägda företaget i Fürth varit synonymt med bästa möjliga skydd inom sport, fritid och industriarbetsplatser i 90 år. Det har växt från en liten verkstad till ett globalt företag och uvex är idag ett av Tysklands stora internationella varumärken.

90 år med uvex! När champagnekorkarna smäller på uvex huvudkontor i Fürth för att fira företagets födelsedag kommer det inte bara vara gamla affärskollegor och politiker som delar skålen utan den kommer även att delas av proffsidrottare som Felix Neureuther, Natalie Geisenberger och Severin Freund. De här toppatleterna har förlitat sig på den senaste tekniken och produktinnovationer från uvex i internationella tävlingar.

Från Poppenreuth till hela världen

"uvex framgångshistoria började i en liten verkstad i Poppenreuth i utkanterna av Fürth 1926. Här tillverkade företagets grundare Philipp M. Winter sitt första par skyddsglasögon, som han gjorde för hand med stor hantverksskicklighet. Efterfrågan på produkterna sträckte sig snart längre än till arbetare och hantverkare. Philipp M. Winter utrustade olika idrottare med glasögon för första gången under vinter-OS 1936. 1938 besteg tyska bergsbestigare Nanga Parbat i Himalaya och hade på sig glaciärglasögon som tillverkats i Fürth.

1956 blev slutligen året då varumärket uvex föddes. Efter att ha bott i USA gick Philipps son Rainer Winter med i företaget och myntade namnet ”uvex”, baserat på kvalitetsstämpeln för linserna – ultraviolett ljus exkluderat. Rainer Winter hade förstått att en framgångsrik produkt behöver ett framträdande varumärke och effektiv varumärkeshantering. Han blev senare ansvarig för att driva företagets internationalisering och diversifiering."

"Framgångarna för alpina skidåkare som använde uvex glasögon under 1970- och 1980-talen ökade kännedomen om varumärket och hjälpte uvex att etablera sitt internationella rykte. Det familjeägda företaget har expanderat och säljer nu sina produkter runt om i världen. Vid sidan av sport har hälsa och säkerhet inom industrin fortsatt att vara en hörnsten för företagets framgång då det har gått från skyddsglasögonspecialist till varumärkessystemleverantör av personlig skyddsutrustning (PPE) från topp till tå.

Från 1999 började Michael Winter som tredje generationsled i Winter-släkten att gradvis ta allt mer ansvar inom uvex-gruppen som Managing Partner. Då omsatte företaget 180 miljoner euro med 1 500 anställda. Idag har gruppen med sina olika varumärken en personalstyrka på över 2 300 anställda fördelade på 42 dotterbolag i 19 länder runt om i världen, med en total försäljning på 387 miljoner euro under budgetåret 2014/2015. Planer har lagts för långsiktig kontinuitet i verksamheten med hjälp av den fjärde generationen."

Ledande innovatör från Bayern

uvex-gruppens företagshistoria har formats av sina egna innovativa utvecklingar. Från de första skydds- och skidglasögonen under 1930-talet och de första skidglasögonen med imningsskydd 1964 (uvex champion) till utvecklingen av de lättaste industriskyddsglasögonen i världen 2006 (uvex super g som bara vägde 18,7 g) har uvex uppvisat sin imponerande innovationsförmåga om och om igen. Nya lösningar som den revolutionerande variotronic®-tekniken för skid- och cykelglasögon eller det nya produktsystemet i-gonomics, som kombinerar traditionella säkerhetsfunktioner med ergonomi, understryker uvex anspråk att vara en ledande innovatör på marknaderna för sport och industriell hälsa och säkerhet. Trots den internationella inriktningen har uvex-gruppen behållit basen i Tyskland. Utöver huvudkontoret i Fürth ligger de flesta av uvex tillverkningsanläggningar fortfarande i Tyskland och på andra platser i Europa.

uvex-gruppen

uvex-gruppen fører sammen tre globalt aktive selskaper under ett tak: uvex safety-gruppen, uvex sports-gruppen (med uvex sports og Alpina) og Filtral. uvex-gruppen er representert i 19 land med 42 datterselskaper, men velger å gjøre mesteparten av produksjonen i Tyskland. To tredjedeler av selskapets arbeidsstyrke på omtrent 2300 personer (i regnskapsåret 2014/2015) er ansatt i Tyskland. uvex er en global partner for den internasjonale eliten innen idrett og utstyrer en lang rekke av de beste utøverne. Mottoet "å beskytte mennesker" ligger i kjernen av selskapets aktiviteter. uvex utvikler, produserer og distribuerer produkter og tjenester for sikkerhet og beskyttelse av mennesker på arbeid, som driver med idrett og som utfører aktiviteter på fritiden.